In de Morgensterkerk in Zoetermeer wordt in 2005 een orgel geplaatst dat afkomstig is uit de Brunswick Square Church, Camberwell London. De kerkzalen van deze kerken verschillen erg in indelingen en het orgel kan dus niet zomaar worden geplaatst. Er is sowieso nauwelijks nog materiaal van de oude kas beschikbaar, dit is verdwenen in de Groningse periode. Besloten wordt het orgel te restaureren en te plaatsen in een nieuwe kas. Verder worden ook enkele wijzigingen aan de dispositie doorgevoerd.

Restauratiebeschrijving

Het orgel van de fa. Maley, Young & Oldknow is een degelijk instrument en heeft een grote klank. Veelzeggend over de kwaliteit van het instrument zijn de vele georganiseerde concerten (waarvan er enkele zelfs zijn opgenomen). Het uitgangspunt was om met het bestaande materiaal een nieuwe opzet te realiseren, waardoor plaatsing in Zoetermeer mogelijk werd gemaakt. Om het orgel niet zo diep in de kerkzaal te laten komen, is de Swell-lade iets hoger geplaatst waardoor de stemgang boven de Great-lade te komen liggen. De laden liggen nog wel achter elkaar waardoor de wellenborden, koppels e.d. gehandhaafd konden blijven. De pedaalladen liggen links en rechts langs de zijwanden van de orgelkast.

Er is een geheel nieuwe orgelkast gemaakt. Deze orgelkas is kwartiers gezaagd eiken en is in een kastanje-bruine kleur afgewerkt. De maten van het orgel zijn ca. 4.50 m breed, 5.10 m hoog en 2.60 m diep. De speeltafel ligt deels binnen de frontlijn en is afsluitbaar.

Pijpwerk

Het metalen pijpwerk is schoongemaakt, opgerond en hersteld. De oude stemringen zijn door nieuwe aluminium ringen vervangen. Het houten pijpwerk is gereinigd, losse lijmnaden zijn herlijmd. Het leer om de stoppen en de stemflappen van de open pijpen zijn vervangen.

Op het Great zijn de frontpijpen van de Open Diapason 8ft en de registers Twelfth 2 2/3ft en Tierce 1 3/5ft in stijl bijgemaak door de firma Stinkens. De frontpijpen zijn grotendeels niet-sprekend, behalve de grootste pijpen in de zijvelden. Het originele front werd gevormd door de open Double Diapason 16ft en bestond uit beschilderde pijpen. Deze waren echter een slechte conditie en konden ook vanwege de ruimte niet in Zoetermeer geplaatst worden.

Op het Swell is de Piccolo 2ft uit de Mixture afgeleid door deze op een aparte sleep te plaatsen.

Voor de Pedaal zijn de Trombone 16 ft. en Pricipal 8 ft. bestaand (passend) pijpwerk gebruikt. De Principal 8ft is afkomstig van de originele Double Diapason 16ft van het Great en de Trombone 16ft is afkomstig van een inmiddels gedemonteerd orgel uit 1930 van bouwer Compton.

Windladen

De Great en Swell-laden zijn gedemonteerd. De cancellenramen zijn gevlakt en voorzien van nieuwe dekplaten. Rond de boringen zijn viltringen gelijmd. De slepen zijn voorzien van grafiet. De veren, het draadwerk en de stiften waren in goede staat. Het geheel is goed gangbaar gemaakt. Alle ventielen zijn uitgevlakt en voorzien van nieuw (dun) vilt en leer.
De twee Pedaal-laden zijn conform de Great en Swell-laden behandeld. De lade voor de Open Diapason (langs de linker zijwand gesitueerd) is gerestaureerd en aangesloten. De lade aan de rechter zijde zijn de Bourdon, Principal en Trombone geplaatst.

Windvoorziening, bokwerk en zwelkast

Het bokwerk is gewijzigd i.v.m. de gewijzigde opstelling. Het geheel is waterpas gesteld. De magazijnbalg is gedemonteerd en geheel opnieuw beleerd. De balgscharen zijn ontroest en geverfd.
De kanalen zijn winddicht gemaakt. De mondstukken zijn opnieuw bevilt en beleerd. Er is een nieuwe windmotor van het merk Ventus geplaatst met dempkist. De windvoorziening wordt electronisch geregeld
De zwelkast is in goede functie gebracht. De bevilting is vernieuwd. De trede is triggerswell. Het geheel is in goede functie gebracht.

Speelmechanieken

De registermechaniek is goed functionerend gemaakt. De draaipunten zijn voorzien van schapenvet. De metalen delen zijn ontroest en geverfd. De wellenborden zijn gereinigd. De draaipunten zijn goed gangbaar gemaakt. De Backfall-beams zijn gedemonteerd. De assen zijn vervangen en de draaipunten zijn voorzien van grafiet.
Al het draadwerk is van fosforbrons en is in goede conditie. De leren moertjes en kernlaken schijfjes zijn vernieuwd.

Klaviatuur

Het beleg is vernieuwd door been, in twee delen opgelijmd. Voeringen en aanslagkussens zijn vervangen. De draaipunten zijn voorzien van grafiet. Enkele bij te maken registerplaatjes zijn in stijl vernieuwd.
Op het Swell is een octaafkoppel aangebracht.  Het pedaalklavier is geheel vernieuwd en in stijl bijgemaakt.

Orgelkas

Er is een nieuwe kas gemaakt in neo klassieke stijl. Het geheel is gemaakt van kwartiers gezaagd eikenhout, gebeitst en in de was gezet. De opengewerkte panelen en blinderingsstukken rond de pijpenvelden zijn als zaagwerk uitgevoerd, dit naar laat Victoriaans gebruik. De orgelkas uit de st Magnus the Martyr in Londen heeft bij de Groningse ontwerper Sip Hofstede als inspiratiebron gediend voor het ontwerp van de orgelkas in de Morgensterkerk.
Dit orgel is destijds gebouwd in 1712 door Abraham Jordon senior en junior. Deze familie kwamen uit Maidstone en hadden als beroep distillateurs. Door dit beroep hadden zij veel contacten met Spanje en Portugal. Mogelijk hebben zij daar ideëen opgedaan over orgels en orgelbouw. (Bron: The History of the English Organ - The Georgian organ I 1700-1765 blz 155.)

Verder verdere informatie over het orgel uit de st Magnus the Martyr in Londen zie ...